Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagyon szép madár

2009.10.27

 

 

Magassága 56-61 centiméter, testtömege 650 gramm. A gázlómadarak között ritka a feltűnő színű madár, ez a faj viszont skarlátvörös színben tündököl, mely teljesen elüt környezetétől. Színét a tollazatába beépülő, alacsonyabb rendű vízi élőlényekből álló táplálékában levő karotinoidoktól kapja. Állatkertekben nem megfelelő táplálás esetén a színe megfakul. Csőre hosszú és görbe, ami megkönnyíti a táplálkozását. Lábujjai között vékony úszóhártya feszül. Szeme és a farokvége fekete. A nemek hasonlóak.

Életmódja  

Nagyobb csapatokban vadászik, amelyek száma több száz is lehet. Rákokat, puhatestűeket, kis halakat és rovarokat fogyaszt, a sekélyebb vízekben. Lefelé hajló csőrével turkál az iszapban rákok és férgek után.

Szaporodása 

Nagy telepekben, fészkét gallyakból a fák csúcsára készíti. A fészekalj 1-3 tojásból áll, a költésidő 21-23 nap. A fiatal madarak barnás tollruhát hordanak és vörös tollruhájuk csak második életévükre fejlődik ki teljesen, és három évesen számítanak felnőtt madárnak. A kifejlett madarak akár 20 évig is élhetnek.

Egyéb  

Színpompás külseje miatt kedvelt állatkerti faj. Mivel jelenleg nem számít közvetlenül veszélyeztetett fajnak, így tenyészprogrammja sincs és anélkül a madarat csak megvásárolni tudják az egyes állatkertek. Szaporodási rátája viszont nem túl nagy, ezért a skarlát íbisz igen drága fajnak számít. Emiatt nem a legelterjedtebb fajok egyike, Magyarországon is csak a Budapesti Állatkertben él egy kis csapata.


Színpompás tollruhájuk egyedülálló tulajdonság a gázló- és más vízparti madarak között. Természetes környezetükben még feltűnőbbek, mivel nagy csapatokban élnek a folyótorkolatok, partvidéki lápok, mangrove állományok és mocsarak nyílt térségein. Vékony lefelé görbülő csőrükkel a sekély vízben és az iszapban kutatnak táplálék után. Rákokat, puhatestűeket, kis halakat, békákat fognak. Csapatokban pihennek és táplálkoznak, népes kolóniákban költenek. Magas, panaszos hangon kiáltoznak.A fészküket gallyakból készítik a fák csúcsára vagy a víz fölé hajló ágakra.
Hazájuk Dél- Amerika északi része Venezuelától Délkelet-Brazíliáig.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ez meg mi?

(xD, 2011.11.17 14:17)

Te hallod egyáltalán milyen madár ez?Mert ,hogy" nagyon szép madár,,
ebből semmit sem lehet érteni!!!Ja és ki az a hülye aki ezt a sok dolgot elolvassa????!!!!!
Amúgy meg jó csak a "nagyon szép madár,, helyett legyen a madár neve!!!!
:)