Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BALI SEREGÉLY

2010.05.20
Rendszertan
Rend: Verébalakúak (Passeriformes )
Család Seregélyfélék (Sturnidae)
Elterjedés:
A Bali seregély, mint neve is mutatja az Indonéziához tartozó Bali szigetén őshonos faj.

Megjelenés:
Testhossza 25 centiméter. Tollazata jellegzetes, szinte teljesen hófehér, kivéve a szárnyevezők végét és a farktollakat, melyek feketék. Csupaszarcbőre élénk kék színű. Szeme sötétbarna. Rövid csőre kékesszürke és sárga. Fején jellegzetes felmereszthető bóbita látható. A nemek hasonlóak.

Táplálkozás:

A seregélyfélék többségéhez hasonlóan igen alkalmazkodó táplálkozású madárfaj. Elsősorban rovarokat fogyaszt, de magvakat és gyümölcsöket is megeszik.

Szaporodás:

Szaporodásáról a szabad természetben kevés adatot tudunk. Fogságban könnyen szaporodó faj. A költés kezdetekor a hím igen agresszív. A szabad természetben valószínűleg október és november hónapokban költ, fogságban, eltérő időpontokban költhet, többnyire télen, de előfordul, hogy május és június között. Fészkét odvakba, sziklakibúvásokba építi, ágakból ás tollal, vagy finom fűvel béleli. A tojó 2-3 tojást rak.

Természetvédelmi helyzete:

A bali seregély a legveszélyeztetettebb madárfajok között szerepel. Ritkaságának oka az illegális vadbefogás és a madárkereskedelem. Ázsia igen kedvelt kalitmadara. A szabadban, egyetlen helyen élnek már csupán bali seregélyek, a Balai Barat Nemzeti Parkban.

Érdekességek:

Az egyetlen bennszülött madárfaja a szigetnek. A szigeten rajta kívül egyetlen endemikus, csak ott előforduló állat élt, a bali tigris (Panthera tigris balica), mely azonban csak alfaj volt és 1937-re ki is halt végleg. A rendkívüli módon megritkult Bali seregélyt 1991-ben a sziget állatvilágát jelölő szimbólummá választották.

Status:

CITES I.A
EEP

 

Seregélyfélék

• elterjedési területük: Afrika, Európa, Ázsia, Óceánia. Betelepítették Észak-Amerikába, Új-Zélandra, Dél-Ausztráliába, és sok más trópusi szigetre
• élőhelyük: erdők, szavannák, sztyeppék és más füves területek.
• testméretük: 15-45 cm között fajonként változó.
• általában sötét, gyakran irizáló zöld vagy lila, kékes fénnyel,
• a két ivar általában hasonló küllemű,
• odúlakók, melyet száraz fűvel bélelnek, telepesen vagy laza csoportokban élnek,
• rendszerint gyümölcsöket, rovarokat, magvakat, nektárt fogyasztanak
• e családba tartoznak a nyűvágók is melyek a nagy emlősök élősködő rovaraira, specializálódtak

A család egyes fajai kritikusan veszélyeztetettek, öt faj sérülékeny!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bioretin krém Magyarországon

(HertaWithers, 2018.11.17 20:00)

Ragaszkodtam hozzá, ő elkezdi a csepp is. Ő hallotta meg a tanácsomat. Egy hónappal később, ő azt mondta, hogy az étvágya javult, úgy érzi, vidám, tele erővel, energiával. Backreport megölte a paraziták élt a bélben, ő pedig nem tud róluk. A kábítószer van egy kis hátránya. Szaga van a fűben, ami hasonló a tinktúra különböző gyógynövények. <a href=http://infazavr.org/megvasarolhato-a-recardio-gyogyszertarban-magyarorszagon-termek-teszt-tapasztalatok-ertekelesek-es-velemenyek.php>http://infazavr.org/megvasarolhato-a-recardio-gyogyszertarban-magyarorszagon-termek-teszt-tapasztalatok-ertekelesek-es-velemenyek.php</a> A vevőtől csak akkor kell elhagynia az elérhetőségét, nevét, címét és helyét, hogy az ügyféllel tovább kommunikálhasson az ügyféllel, aki megkérte a megrendelés részleteit. Megrendelését futárral küldjük, és 5-7 munkanapot vesz igénybe, hogy elérje az úti célját. A weboldalon a termék tényleges költsége és 50% kedvezményben részesül. A termék ára a hivatalos honlapon 9700 Ft, ami 50% kedvezmény az előző árból, ami 19400 Ft volt.