Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÜLÖNLEGES MADARAK

2010.04.11

A gyémántfácán minimális helyigénye párban tartva 5-6 m2, de az agresszívebb kakasokhoz érdemes több tyúkot tenni. A röpdében helyezzünk el ülőrudakat kb. 1-1,7 méter magasságban, ahová a madarak éjszakára felgallyaznak. A röpde kialakításakor figyeljünk arra, hogy félre tudjanak húzódni a tűző napsütéstől, mivel, mint a legtöbb fácánféle, a hideg időjárást jobban viselik, mint a nyári hőséget. A tojók számára fészkelő és ccde búvóhely gyanánt helyezzünk el bokrokat volierben, ezek hiányában kukoricaszárból, nádból alakítsunk ki egy nyugodt sarkot a költéshez, melynek kezdetét, a kakasok látványos udvarlása, a galléros fácánokra jellemző pózolása, gallérteregetése jelzi, április közepétől.A tyúk elefántcsontszínű tojásait70-562 kétnaponta tojja, a fészekalj 12-15 tojásból áll. A csirkék kelése 23 napra várható. Nevelésük ugyanúgy történik, mint a már többször említett aranyfácán csibéinél. Az első három napban kamillatea, vagy almaecetes víz javasolt, de az almaecetről, baktériumölő hatása miatt később sem feledkezzünk meg, legalább hetente adjunk madarainknak. A fiatalokat, az aranyfácán csibéktől, sötétebb, barna 70-620 színük és szürke lábuk már néhány napos korban megkülönbözteti.A felneveléshez, legalkalmasabbak a fácánindító tápok, főtt tojással, túróval, egyhetes kor után apróra vágott zöldeleséggel kiegészítve. Kéthetes kor követően kihelyezhetők külső volierbe, de eleinte még biztosítsuk számukra a megszokott hőforrást, általában infra lámpa formájában,

   - Piros aranyfácán                                                                      - Sárga aranyfácán                                - Gyémántfácán                                                                          - Királyfácán                                 - Ezüstfácán                                                                                - Nyerges fácán                

 Piros aranyfácán
Chrysolophus pictus
Angol neve: Golden Pheasant
Német neve: Goldfasan
Kakas: teljes hossza 100-110 cm, ebből a farok 70-80 cm hosszú.
Tyúk: teljes hossza kb. 80 cm, ebből a farok 40-50 cm.
Súlya: kb. 700-800 g.
  Kakas: a test egész alja, melle, hasa és a combja sötétvörös, a hát teteje érczöld barnás ibolyakék vállakkal. A hát alsó része, a fartő és a farok felső fedőtollai sötétsárgák. A fejen van az erős, a tarkóra lecsüngő selymesen aranysárga bóbita, amelyhez a bársonyfekete keresztcsíkos, nagy narancssárgagallér kapcsolódik. Pofatollazata világossárga, a szem szivárványhártyája világossárga, csőre sárga. A farok hosszú, barna kormánytollain fekete hálós rajzolat látható. A farkát oldalt külön sötétvörös lándzsatollak díszítik. A lábak mindkét ivarnál sárgák.
  Tyúk: az alaptollazat barnás, alul sárgásba megy át fekete szalagrajzolattal. A kakasétól eltérően a tyúk farkának középső kormánytollain nincs hálós rajzolat, ezek inkább barnák szabálytalan fekete és sárgásbarna harántcsíkokkal. Ellentétben a gyémántfácán tyúkkal a pofát teljesen toll borítja. A szivárványhártya barna(a gyémántfácánnál is).
   Sajnos újra és újra gyémántfácánnal keresztezett állatokat (főleg tyúkokat) kínálnak állítólag mint tisztavérűeket. Ezért ügyelnünk kell a színjellemzők mellett a nagyságra is; az aranyfácán tyúkja sokkal kisebb és kecsesebb, mint a gyémántfácán tyúk. Az arcnak tollal fedettnek, a lábaknak sárgának kell lennie.
   Az aranyfácán hazája Közép-Kína hegyeiben van. Ott túlnyomórészt a sűrű bozótos dombokon hegyi lejtőkön él alacsony és közepes magasságokban. H. Thien szerint elterjedési területei helyenként egybeesnek a gyémántfácánéval.
   Aki kezdő a díszszárnyastartásban, nem követ el hibát, ha az aranyfácánok tartása mellett. Az aranyfácán tartása egyszerű, elviseli a téli hőmérsékletet, könnyen felnevelhető, helyszükséglete kicsi. Ezen kívül megszelídül és a mellette élő kistestű madarakat sem zaklatja. Mindemellett a kakas csodálatos színpompájával és a kecses tyúk az egyszerű eleganciájával a legszebb fácánok közé tartoznak.
   Mivel az aranyfácánok a természetben sokoldalúan mind növényi mind állati élelemmel táplálkoznak, a tartás során kínáljunk fel számukra több féle magból álló keveréket( kiválóan alkalmas a galamboknak összeállított magkeverék, mely tartalmaz búzát, kukoricát ,árpát, borsót,  kölest, cirokot,napraforgót).Nagyon szeretik a baromfitápot,de ezt csak ritkán adjunk és keveset mert hamar elhízhatnak. Zöldtakarmányról sem feledkezhetünk meg, szinte bármit elfogadnak, tyúkhúrt, füvet,gyermekláncfüvet, de apróra vágott répát, almát és gyümölcsöket. A fehérje bevitelt tovább fokozhatja főtt tojás adagolása amit legalább 30 percig főzzünk a szalmonella fertőzés elkerülése érdekében.
  Már a mozdulatlanul álló aranyfácán is látványos, de ha a kakas tavasszal eksztázisban násztáncát lejti, az az igazán látványos. Bóbitáját felborzolja, az aranyosan csillogó gallérját a tyúk irányába legyezve úgy, hogy a csőre és a nyak oldala el van takarva, a farkát szétfeszíti, táncolva és magasra ugorva járja körül a tyúkot. Hirtelen fordulattal a táncot a másik oldalról ismétli meg, miközben kígyószerű sziszegést hallat és fúj. Az egész hosszan történik és sokszor ismétlődik. A fémesen csengő kettős kiáltás, amely különösen reggelente hangzik fel, a terület birtoklását jelzi. Egy kakas mellé, noha monogámnak számít, négy tyúkot is tehetünk, legtöbbször a tyúkok is elviselik egymást. Áprilistól kezdve kb. 12 krémfehér tojást rak, ha folyamatosan szedjük a tojásait akár 30 tojást is rakhat. Vannak tojók, melyek elkotlanak és utódaikat saját maguk nevelik fel. De a mesterséges nevelés sem okoz nehézséget. A kakasok a csibékkel szemben általában békésen viselkednek, így saját költés esetén a családot nem kell szétválasztani. Öthetes korukban a fiatal kakasok a világosabb szivárványhártyáról már felismerhetők.
   A tyúkok szivárványhártyája barna. Háromhónapos kortól már önállóak. A második életév nyarán a kakasok kiszínesednek és a következő tavasszal már tenyészérettek(bár akadnak már első évben is ivarérett egyedek) a tyúkok már az első évben letojhatnak bár kevesebb tojást                                                                                                                                                                        .

Sárga aranyfácán

Chrysolophus pictus mutáció leteus
Angol neve: Ghigi's Golden Pheasant
Német neve: Gelber Goldfasan 
   A kakasnál az összes egykor vörös színű részt tömör citromsárga helyettesíti, az egykori sárga szín erősen kivilágosodott, a fartő és a hát alja világos citromsárga. A tyúk alapszíne világosabb. A fiatal egyedek tollazatának mintája azonos a törzsalakével, viszont szintén világosabb.
   A tenyésztési és tartási feltételei megegyeznek a piros aranyfácánéval.

Amherst- vagy gyémántfácán

Chrysolophus amherstiae

Angol neve: Lady Amherst?s Pheasant

Német neve: Amherst-vagy Diamandfasan

Kakas: teljes hosszúsága 130-170 cm, ebből a farok 80-100 cm hosszú.

Tyúk: teljes hosszúsága 70 cm, ebből a farok 35 cm hosszú.

Aligha van a gyémántfácánnál szebb fácán, amikor a dürgés idején látjuk. A kakas lényeges színjellemzői az alábbiak: homloka és a fej felső része érczöld, arca csupasz és kékes, a szem szivárványhártyája világossárga. A fej hátsó részén van a 6 cm hosszú, keskeny élénkvörös bóbita. A nagy, egyenletesen lecsüngő gallér fehér, minden egyes tolla feketén szegélyezett. Válla, a hát eleje és a mell felső része sötétzöld fekete végszegéllyel. A hát hátsó része aranysárga vagy szalmasárga, a fartő skarlátvörös. A szárnyon a kézevezők feketésbarnák, a karevezők feketék. A test alja fehér, a végbélnyílás felé és a combokon hullámos rajzolattal. Az alsó farktollak barnásak fekete harántcsíkokkal. Az oldalsó lándzsatollak narancsvörösek. A középső, hosszú, tető formájúan elhelyezett kormánytollpár ezüstös szürkének szürkének tűnik és fekete harántcsíkos. A színjellemzők ismerete azért fontos, mert az aranyfácánnal való keresztezés miatt a tiszta vérű gyémántfácán nagyon ritka. Még akkor is ha több generáción folytatott visszakeresztezéssel(kiszorító tenyésztés) a gyémántfácánon az aranyfácán jegyei nem vagy alig észrevehetően látszanak. Mégis az utódok hastollazatának alján megjelenő vörös vagy más jelleg a hiányos fajtatisztaságra utal.

Az alábbiakban még egyszer összefoglaljuk a fajtatisztaság azonosításához szükséges jegyeket:

A kakasnál:

1. a gallér fehér, szegélye fekete,

2. a mell tiszta fehér, a hastollazaton semmilyen vörös nincs,

3. a fejtető érczöld élénkvörös bóbitával(nem sárga),

4. a farok egyenletesen átmenő feketén szegélyezett fedőtollakkal(kormány) ezüstfehér

 alapszínben. Figyelembe kell venni azt is, hogy az amherst- kakasok erősebbek és

 lényegesen hosszabbak,mint az aranyfácánok; a teljes hosszúságuk legalább 130 cm.

 

A tyúknál:

1. a farok harántcsíkozása lényegesen szélesebb és nagyobb ,mint az aranyfácán tyúkjánál,

2. a kormányfedőtollak vége le van kerekítve, az aranyfácánnál hegyes,

3. a szem környéke kékesszürke és csupasz, lábszárak szintén kékesszürkék,

4. a torok felső része és a has alja nagyon világosak, fehérek.

Délkelet-Tibet és Délnyugat-Kína hegyes vidékein honos, általában magasabb részeken él mint az aranyfácán. Előnyben részesíti a sűrű bozótossal benőtt benőtt sziklás terepet.

Ha túl nagy a hó, lejjebb vonul.

Először 1828-ban hozott két kakast Londonba Earl Amherst brit tábornok és kormányzó felesége. Tiszteletére ezeket Lady Amherst fácánjainak nevezték el. Sajnos az 1869-es 5 kakast hoztak és 1 csak tyúkot(amely ráadásul el is pusztult).

Csak később hoztak be egy-egy tyúkot. A hiba, hogy aranyfácánnal párosították, azt eredményezte, hogy hiányos a fajtatisztasága.

Máskülönben a tartása szintén ugyanolyan problémamentes, mint aranyfácáné. Gondot okozhat viszont a viselkedése dürgés idején. Hogy  tyúkpusztulás ne történhessen meg, az amherst-fácánokat kellően tágas volierekben tartsuk, amelyekben sok búvóhely van kialakítva.

Az etetés azonos az aranyfácánéval.

Heves dürgése alig különbözik az unokatestvérétől, az aranyfácánétól, mindketten tökéletes balettáncosok. Sajnálatos ,módon csak egy dologban különböznek: amíg az aranyfácánnál a dürgés inkább békésen végződik, addig a gyémántfácánról ismeretes hogy a dürgést követően a tyúkot őrjöngve üldözi, megskalpolja vagy akár meg is öli. Szerencsére ez nem minden kakassal fordul elő, de azért legyünk óvatosak. Adott esetben az agresszív kakasok szárnyait vágjuk le , hogy ne tudják a tyúkot legalább  az ágakra követni. Szükség esetén a kakast dürgéskor elkülönítjük és csak felügyelet mellett engedjük a tyúkhoz. Ha a kakashoz több tyúkot adunk, akkor azok is nagyon agresszívak lehetnek egymással szemben.

A 6-12 izabellszínű tojásból álló természetes fészekalj a volierekben gyakran 15-20-ra is felgyarapszik. A költési idő 23 nap. A csibék felnevelése normálisan zajlik. Már 5 hét után felismerhetők a fiatal kakasok a szem világosabb színéről, majd a szegélyes faroktollakról és a szürke gallérra utaló jelekről. Három hónap után önállóak. A második év őszén kiszínesednek és az ezt követő tavasszal szaporíthatók.                                                                            Nyerges fácán

 

Kakas: teljes hosszúsága kb. 79 cm,ebből a farok 41-50 cm hosszú. Súlya: kb. 1200 g.

Tyúk: kb. 50 cm hosszú, súlya 1084-1110 g.

A kakas színpompás tollazata miatt a nyerges fácánokat szívesen sorolják a legszebb fácánok közé. A fő szín a kék. Kék a feje, nyaka. A hasa selymesen sötétkék, hát alsó része, a farok és a farkfedő tollak kékesfeketék, fémeskéken fénylő szegéllyel és bársonyfeketén sávozottak. Ettől elüt a két széles, fehér középső faroktoll, a nagy fehér folt a hát felső részén és a tarkón valamint a rövid fehér bóbita. Vörös szín van a csillogóan rézbarna-vörös, kis szárnyfedő tollakon, kárminvörös lábszárakon és lábakon és csupasz, vérvörös az arcbőr vörösbarna szivárványhártyával.

A tyúk színezete egyszerű. A lényegében barnás-szürke alapszíne, a test felső részén lévő sárgás kereszt csíkokkal és sárgás háromszögletű, feketés szegélyű foltokkal jó rejtő tollazatot biztosít.

A barnás pehelytollú csibéknek sűrű, hosszú, bolyhos pehelytollazata van, ami a testtől eláll. Ezáltal nagyobbnak tűnnek más fácánok csibéinél. A teljes felnőtt tollazat csak a második életévben színesedik ki. A fiatal kakasok alul sötétbarnásak, a tyúkok ezzel szemben enkább vörösesbarnák.

Az egyetlen előhelye Taiwan szigetén van. Itt a nyerges fácánok a hegyvidékek örökzöld keménylombú erdeiben élnek egészen 200 m magasságig. Elsősorban a cserjés, páfrányos növényzetben tartózkodnak és táplálékszerzés céljából szívesen keresik fel a tisztásokat. Mivel életterük a sűrűn lakot szigeten erősen beszűkült, túlélésük erősen veszélyben van. Ennek megfelelően a CITES I. függeléke szerint fokozottan védettnek minősül.

A nyerges fácánok nem támasztanak különösebb igényt az elhelyezéssel és az ápolással szemben. Jól tűrik az időjárás viszontagságait, robosztusak, jól költenek kisebb volierekben is.

Takarmányozása megegyezik a többi fácánnál már említettel.

A dürgés  már korán márciusban elkezdődik. Hogy területi igényeit kinyilvánítsa, a kakas meredeken felegyenesedik és szárnyaival hangosan surrog, de nem hallat hívóhangot.

A dürgésnél úgy járja körül a tyúkot, hogy a tyúk felőli szárnyát lelógatja. Ilyenkor a farktollakat szétterjeszti és ferdén a tyúk felé fordítja(oldalsó dürgés). Ezen kívül a világítóan rubinvörös pofalebenyek homlokdudorai a felfokozott vértódulás miatt kis szarvakként felállnak. Fehér bóbitás fejét hirtelen le-fel mozgatja. A teljes dürgési eksztázisban ezen kívül még ugrásokat is tesz. Így mutatja be a kakas a kiválasztottjának teljes szépségét. A volierekben egyes kakasok egészen rabiátusok lehetnek és megskalpolhatják a tyúkjaikat. Mégis a dürgés legtöbbször békésen zajlik le. A nyerges fácánokat külön kis rekeszekben tartsuk lehetőleg csak párosan. Ha több kakas van együtt, a rangsorért vívott harcban könnyen megsérülhetnek, sőt meg is ölhetik egymást. Noha még színük nem alakult ki, már az egyéves állatok(mind a tyúk, mind a kakas) is tenyészthetők.

A fészekalja 6-12 mattvöröses viszonylag nagy kb. 51x38 mm-es tojásból áll. A költési időszak 25 nap. A csibék felnevelése mesterségesen sem jár nehézséggel; a nyerges fácán tyúkjai jó kotlósok.                         

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

B measure, charged sun-protection; comma-shaped hepatobiliary sternomastoid.

(neinireqihov, 2019.03.17 01:35)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Buy Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

X-ray therapies: pleurectomy feet, footplate.

(utseluqiwoemn, 2019.03.16 23:37)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/