Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GYÉMÁNT GALAMB

2010.05.08
Gyémánt galamb (Geopelia cuneata)
 
Rendszertan
Rend: Galambalakúak (Columbiformes)
Család Galambfélék (Columbidae)
Elterjedés:
Ausztrália félsivatagos, sivatagos területei
 

Megjelenés:
Apró termetű, hosszú fehéren szegett farkú galambocskák. Szemüket narancsos színű bőrgyűrű öleli. A nemek hasonlóak, a hímeknek valamivel vastagabb a szemgyűrűje.

Táplálkozás:
Rügyeket, apró magvakat, leveleket fogyasztanak.

Szaporodás:
A gyémántgalambok párokban vagy kis csapatokban élnek. Finom vesszők, szárak képezik a fákra épített fészkeiket. A két fehérszínű tojáson 14 napig kotlik. A kis galambok 3 hetet töltenek a fészekben, de szüleik még ezután is etetik őket.

Érdekesség:
Szomorkás halk hangon, széttárt farktollakkal turbékolnak. Kedvelt kalitka madár, hazánkban is sok tenyésztő tartja különböző színű változatát.

 

A galambfélékről általában
• elterjedési területük: az Antarktisz, a magas Északi részek és a sivatagok központi részeit kivéve világszerte,
• élőhelyük: legtöbbjük erdei vagy ligeti madár, vannak fajok, melyek nyílt területen, ill. sziklás területen élnek
• testméretük: változatos, 15-82 cm között,
• tollazatuk: szürke vagy barna, de sok faj élénk színezetű. Egyes fajok bóbitát viselnek. A nemek többnyire hasonlóak.
• Fészkeik: egyszerű, lapos fészket építenek, általában a cserjék, fák lombjai közé, de vannak olyan fajok, melyek a földön vagy odúkban költenek.
• Táplálékuk elsősorban zöld növényi részek, magvak ill. gyümölcsök, a fiókáikat begytejjel etetik.

Az esőerdők cserjeszintjének állandó félhomályában élnek. Egyedenként változó alakú, élénkvörös mellfoltjaik vannak. Magvakkal, bogyókkal csigákkal és más gerinctelenekkel táplálkoznak. Fészkeiket bokrokra, alacsony fákra rakják, és gallyakból készítik. A Fülöp- szigeteken honos madarak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.