Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GOULD AMANDIA

2010.05.17
 
Rendszertan
Rend: Verébalakúak (Passeriformes )
Család Díszpintyfélék (Estrildidae)
Elterjedés:
Hazája az Ausztrália északi területein megtalálható nyílt erdők és bozótosok
 
 

Megjelenés:
Színpompás madárka, a hím mellén a toll lila, a hasán sárga, sötétebb és intenzívebb, mint a tojóén. A tarkó és a nyakoldalak aranyló zöldek, a hát fűzöld.

Táplálkozás:
Talajon keresgél apróbb magvakat.Szaporodás:
Odúban költ, a fűszálakkal kibélelt odúban 4-6 tojás is lehet.

admin, 2007, november 6 - 10:12

LEÍRÁS

A mell és a hasi rész színe alapján könnyű meghatározni a nemet. A hím mellén élénkebb és sötétebb a lila, a hasán sötétebb és intenzívebb a sárga szín, mint a tojóén. A háton a zöld és az arc körül a világoskék is sötétebb a hím esetén. Az arc maszkja gyakran nagyobb és tisztább színezetű a hímnél. Ez azonban néha teljesen egyforma is lehet mindkét nem esetén. A hím éneke alig hallható és közben nyújtózik és ugrál az ágon. Általában még azelőtt elkezdenek énekelni, hogy teljesen átvedlenének a felnőtt színezetükbe.

A tojónak jóval halványabb a színezete a mellén, a hasán és a hátán. A csőr gyöngyfehér színe feketére változik, amikor költési állapotba kerül.

TÁPLÁLÉK

A gould amandina elsősorban a nagy fehér kölest szereti. A standard pinty magkeverék apróbb magjait szétszórja. Ezért inkább a törpepapagáj keverék ajánlott, vagy csak a fehér köles. Általában meg sem kóstolják az új eleséget, de a tojásos lágyeleségért, zöldeleségért, csíráztatott magvakért könnyen elcsábulnak. Zöldeleséget csak ritkán adjunk. Grit és kalcium (összetört tojáshéj, kagylóhéj, szépia) mindig legyen előttük. A szépiához csak ritkán nyúlnak, de azért adjunk nekik. A kagylóhéj és a tojáshéj a kedvencük. A kalciumbevitelük magasabb a legtöbb fajénál. Szintén nagyobb mennyiségben igényelnek jódot. A jódhiányt a fej körüli tollak kihullását eredményezi. Miután pótoljuk, a tollak általában újra kinőnek. A legtöbb vitamin és ásványi anyag keverékben van jód. Ha ez mégsem elég, az ivóvízbe keverve pótoljuk. Figyelem, táplálkozási jódot használjunk, ne a sebre valót! Potassium jódot keressünk.

KÖLTÉS

Nemrég még szeszélyes, és nehezen költő madárnak tartották a gouldokat, közel melegházi követelményekkel. Ma már szinte domesztikált fajnak számít. A törékenység inkább a tartási körülményekből adódott. Törékenynek tűntek, nagy óvatossággal nevelték őket, és elpusztultak, ha megváltoztak a körülmények. A gouldok tarthatóak fűtetlen madárszobában is, télen 4 °C, nyáron 38 °C-ban. Októbertől márciusig-áprilisig költenek, decemberben és januárban a legaktívabban. Könnyen szaporíthatók, akár kalitkában, vagy madárházban is. A zebrapintyeknél is használt kalitkák megfelelőek, normál pinty odúval felszerelve. Szeretik, ha a bejárat magasan van, és le tudnak bújni a fészek aljába. A gouldok nem a fészekrakás nagymesterei. A durvább fészekanyagokat szeretik, a finomabbakat nem használják, még ki is dobják, ha a fészkükbe helyezzük. A hím végzi a nehezebb munkát: behordja a fészekanyagot. A tojó elrendezi saját ízlése szerint.

Meglepően nagy fészekaljat raknak, átlagosan 5-8 tojással, de az ennél nagyobb sem szokatlan. Hamar elkezdenek ülni a tojásokon, akár az első vagy második letojása után. Napközben felváltva ülnek, éjjel a hím általában kinn marad. Ez nem túl meglepő, hiszen a gould nem olyan együttülős fajta. 13-14 nap után elkezdenek kikelni a fiókák. Nagyon kicsik, rózsaszínűek, és teljesen pihétlenek. Könnyen felismerhetőek a szájuk sarkában található fényvisszaverők csomók alapján. A pár felváltva kotlik tovább, a hím éjszakára kinn marad. 10-14 nap múlva, a fészekalja méretétől függően, a tojó is elkezd kinn aludni éjszaka. Ez korainak tűnik ugyan, hiszen a fiókák még alig kezdtek el tollasodni. De minden rendben lesz, még akkor is, ha a hőmérséklet leesik 0 °C közelébe. Fontos, hogy az aktív periódust 14-15 óra hosszúságúra nyújtsuk naponta. Ezt világítással tudjuk megoldani. A téli éjszakák nagyon hosszúak lehetnek eleség nélkül. Főleg, ha hideg van.

A fiókák 22-25 nap után repülnek ki. Ilyenkor sötétzöldek, barnássárga hassal. Kirepülés után a legtöbbjük nem tér vissza a fészekbe éjszakára, hanem kinn maradnak a szülőkkel. Ez változó. Ha a szülők a fészekben alszanak, akkor a fókák is ott fognak általában. A szülők még 2-3 hétig etetik a kicsiket. Ez alatt a tojó megint elkezd tojni. Az elválasztás előtt tojt tojásokat távolítsuk el! Ezzel a szülők egy kis pihenőhöz jutnak, és tartalékot halmozhat fel a szervezetük a következő költéshez. Így a fiatalok nem törik össze a tojásokat, a tojások kikelési aránya is magasabb, nagyobb lesz a szaporulat. A kivett tojásokat sirálykákkal költtethetjük ki.


Miután a fiatalokat elválasztottuk, a pár újra egy teljes fészekaljat fog rakni, és normális módon fog újra költeni.

A fiatalok maximum 9 hónap alatt vedlenek át felnőtt tollazatukba, de általában erre elég 4-6 hónap. A hőmérsékleten múlik az időtartam. Néhány tenyésztőnél magasabb az elhullási arány vedléskor, a 'magasabb' fehérje igény miatt. Valóban több fehérjét igényelnek, mint a zebrapinty, vagy a japáni sirályka. Ugyanakkor, pont a zebráknak és a sirálykáknak van szokatlanul alacsony fehérje igénye! Normális táplálás esetén, mely elégséges fehérjét, zsírt és szénhidrátot tartalmaz, a fiatal gouldok nagyon szívósak.

A gouldokat páronként egy kalitkában költtessük. Néhány tenyésztő jó eredményeket ért el csoportosan is. Ilyenkor egy nagyobb madárházban 4, vagy több párt helyezzünk el. Ugyan nagyon békés madarak, de a fészkük környékét megvédelmezik.

Vannak gouldok, amelyek rendszeresen kidobálják a fiókákat. Általában jól költenek, de kelés után kidobják a kicsiket. Általában a hím, de nem mindig. Ezek általában fiatal madarak, amelyek még nincsenek teljesen felkészülve a költésre. Értelmetlen visszarakni a kidobott madarakat a fészekbe, amennyiben még élnek, mert megint ki fogják dobni őket. Esetleg megpróbálhatjuk egy másik pár gouldhoz, vagy sirálykához betenni. Amennyiben lehetséges, egy fiatalabb madarat párosítsunk egy idősebbel, várjuk meg míg a leginkább költési állapotba kerülnek. Csak ezután helyezzük el a fészket. Ezt a pár csőréről tudjuk megállapítani. A hímnek gyöngyfehér csőre lesz, piros véggel, a tojónak szinte teljesen fekete. (Vannak olyan szín mutációk, amikor megváltozik a csőr színe!)

SZÍN MUTÁCIÓK

Három vadon is előforduló természetes fejszín-változat létezik. (Változat, és nem mutáció, mivel  a természetben is előfordul.) A vörösfejű a normál vad változat, és domináns a feketefejűhöz képest. Létszámban mégis sokkal több a feketefejű. Sárga, vagy narancs változat ritkán látható, mert ez recesszív, és a vörös fejű gén jelenléte is szükséges ahhoz, hogy megjelenjen a madáron.

Sok mutációt tenyésztettek ki a madarászok is. Ilyenek a fehérmellű (a normál lila helyett fehér),  a sárgahátú (hiányzik a kék és a fekete szín), a kékhátú (hiányzik a sárga szín). Az, hogy ezek a mutációk, és kombinációik hogyan jelennek meg a madarakon, elég bonyolult lehet sok tenyésztő számára.

Fej szín – A vörösfejű (RH) változat nemhez kötődő domináns változat. Lehet szimpla, vagy dupla faktor a hímeknél, a tojóknak viszont elég egy gént örökölni az apától, hogy megjelenjen a vörös maszk. A szimpla faktor RH hímek utódjai lehetnek BH (feketefejű), vagy RH tojók is. A sárgafejű (vagy narancs, mivel valójában rozsdanarancs színű) (YH) recesszív változat, de szükséges az RH gén jelenléte ahhoz, hogy látható legyen. Ha a madár YH (két YH génje van), de genetikailag feketefejű, a maszk fekete lesz. Ilyenkor a csőrön hegyén a folt inkább sárga, pint vörös. A vörösfejű és a feketefejű madár, ha hordozza a YH tulajdonságot, az nem jelenik meg a madáron.

Mell szín – A fehérmellű mutáció recesszív. Hiányzik a lila szín, tiszta fehér lesz a mell. A fej színétől függetlenül öröklődik, bármelyik fejszínnel kombinálható. Az orgona mell valahogyan a fehér mellhez kapcsolódik. Még nem tiszta az öröklődés módja. Lehet, hogy egyszerűen a fehérmellű gén miatt nem tud teljesen megjelenni a lila szín. Az orgonamellű hímeket könnyű összetéveszteni a normál tojókkal. A has élénksárga színe segít a megkülönböztetésben.

Hát szín – A kékhatú változat recesszív. Hiányzik a sárga szín, ettől változik meg a színezet. A normál változat zöld színe kék lesz, a sárga has piszkos fehér, és ha a madár vörös-, vagy sárgafejű, akkor az lazacszínű lesz. A csőr tiszta fehér, minden elszíneződés nélkül. Ezért nem lehet megkülönböztetni a vörös-, és sárgafejű kékhátú madarakat. A maszk egyforma. Csak akkor lehet biztosat mondani, ha ismerjük a genetikáját. Én két normál sárgafejű kékhordozót párosítottam, hogy igazi sárgafejű kékhatú madarat kapjak. Ugyanúgy néznek ki, mint a többi kékhátú. Ugyanolyan lazacszínű a fejük. Ugyanolyan, mint a biztosan RH változatoknak.

A sárgahátú mutáció nemhez kötődő, kodomináns. Európában és az USA-ban vannak ilyen madarak. (Ausztráliában és Afrikában van egy autoszóma recesszív mutáció.) Ezen mutáció hatására a kék és fekete színek nem jelennek meg a madáron. A normál változat zöld színe sárga, a fekete maszk keret eltűnik. A genetikailag feketefejű madaraknak szürke lesz a maszkja. Azok a hímek, melyek szimpla faktor sárgahátúak (csak egy gént örököltek), halványabb színűek lesznek. Marad a zöld szín a hátukon, csak jóval halványabb, és a fekete arc keret is eltűnik, vagy nagyon halvány lesz. Van itt egy csavar: ha a szimpla faktor sárgafejű egyben fehérmellű is, látszólag sárgahátú lesz. Sokszor van néhány apró zöld folt a háton, de biztosan nem halvány változat. A tojók nem lehetnek nemhez kötött mutáció hordozói, ezért elég csak egy sárgahátú gént örökölni, ettől sárgahátúak lesznek. Ezért nem lehet halvány tojót előállítani, függetlenül a mell színétől.

A két hát színezet kombinációjából halványszínű madarak lesznek, melyeken csak nagyon halványan jelennek meg a színek. Ezeket nevezik ezüstnek. Én személyesen azt gondolom, hogy ezek a mutációk pont azt az élénk színezetet szűnteti meg, ami olyan varázslatossá teszi a gould amandinákat.

EGYÉB

A gouldokra különösen veszélyt jelent a légzsákatka. Ez a nagyon fertőző parazita ellepi a légzőszerveket, és megöli a madarakat. A fertőzött madár letargiásnak látszik, nehezen lélegzik, de a biztos jele a betegségnek a kattogó hang, amit a madár légzése közben keletkezik. (Ha a fülünkhöz tartunk egy egészséges és egy beteg madarat, könnyen meg tudjuk különböztetni egymástól a légzsák-atka miatt beteg és az egészséges állatot.) A betegséget minden madarász másképp kezeli. Manapság leginkább az Ivermectin-t és egy Vetafarms terméket, a SCATT-ot (Moxidectin) használják. Mindkét termékből egy cseppet kell a madár csupasz bőrére juttatni, ami teljesen elpusztítja az atkákat. Fontos, hogy betartsuk az ajánlott dózist. Van, ahol azt ajánlják, hogy a madár csupasz bőrére cseppentsünk, a szárnyak közt. Ezt elég nehéz lehet megtalálni ugyanazzal a kézzel, amellyel a madarat tartjuk, míg a másikkal a gyógyszert adagoljuk. Ha visszahúzzuk a szárnyat, az itt található gödörbe is cseppenthetünk. Egy másik eljárás a légzsákatka kezeléshez a 'rázd és süsd' nevezetű. Egy teáskanál Sevin port (rovarölő) teszünk egy papírzacskóba. A madarat becsukjuk a zacskóba. Ahogy ver a szárnyával, felveri a port, és belélegzi. A trükk a mennyiség meghatározása, amely megöli a parazitát, de a madarat nem.

Annyira kevés gould amandina maradt a természetben, hogy veszélyeztetett fajnak nyilvánították. Ez részben a környezet változása, részben a légzsákatka elterjedése miatt történt. Néhány mai tanulmány rámutat, hogy a füves területek felégetése is nagy szerepet játszik ebben a folyamatban. Az őslakosok felégetik a kiszáradt füvet, hogy új nőjön a helyére. A mai farmerek más eljárást alkalmaznak, az év későbbi időszakában égetnek, ez sokkal melegebb tüzet eredményez, ami elpusztítja a magokat és spórákat, mielőtt lehullanának. Ezek a változások, és a megfelelő fészkelő hely hiánya lehet a fő oka a gouldok pusztulásának.

A szájuk sarkában található fényvisszaverők csomók azt mutatják, hogy közeli rokonságban vannak a papagáj amandinákkal.

Az eredeti angol nyelvű szöveg jogtulajdonosa: Roy Beckham
A képek jogtulajdonosa: Roy Beckham
A cikk ezen angol nyelvű leírás magyarítása:
http://www.efinch.com/species/gould.htm

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Star Pharmacy Nogales Mexico LesBory

(LesBory, 2019.08.29 13:20)

Viagra Site Francais Buy Valtrex Online Uk Cialis En Farmacias Precio <a href=http://cheapcial40mg.com>viagra vs cialis</a> Amoxicillin In Pregnancy Tooth Source Of Canadian Viagra

A stability prolactinoma, dragged lens.

(inojerejedoya, 2019.03.27 11:59)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

For gamble issues, sewage involvement malaria.

(ekemitob, 2019.03.27 08:25)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

What is a conformist blood oppression

(AEASEMEBAM, 2018.10.06 22:46)

Compression est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/acheter-tadalafil-100mg-gopro/

klau

(aéex, 2017.05.22 21:15)

klau