Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekesség a galambokról.és más...

2009.06.02
A kínaiak meghekkelték a galambokat
A kínai Sandong Egyetem robottechnikai kutatóközpontjának munkatársai sikerrel állítottak elő távirányítású galambokat. A tudósok szerint az állatok még sok mindenre jók lehetnek.

A Kína keleti részén található kutatóközpontban dolgozó szakemberek apró mikroelektródákat ültettek a madarak agyába - adta hírül kedden az Új Kína hírügynökség. A tudósok az elektródákat stimulálva irányítani tudták a galambok röptét: az állatok a kutatók kedve szerint fordultak jobbra és balra, illetve emelkedtek fel és ereszkedtek le.

A kutatócsoport vezetője, Szu Hszüen-cseng elmondta, ez az első alkalom, hogy ilyen jellegű kísérletet sikeresen végeznek el madarakkal. A tudós és kollégái 2005-ben egerekkel értek el hasonló áttörést, és elképzelésük szerint a technológia rengeteg területen hasznosnak bizonyulhat. Konkrét gyakorlati alkalmazásokra azonban nem tér ki a hírügynökség jelentése.

 

A gyümölcsökkel megrakott lombok között érzik jól magukat. Párokban vagy magányosan élnek. A bő termésű fákon csapatokba verődnek. Apró, olajos magvakat és gyümölcsöket esznek. Fészküket a gallyak közé építik. Az indo- ausztráliai szigeteken élnek: Celebesztől Új- Guineán át a Salamon- szigetekig és Ausztrália keleti részén.

KabasólyomA kisebb sólymok közé tartoznak. Keskeny, hegyes szárnyuknak, hosszú farkuknak köszönhetően sebesen repülnek, még a fecskéket is képesek elkapni. Szárnycsapásaik gyorsak, erőteljesek. Kitűnően látnak, alkonyatkor denevéreket, rovarokat fogyasztanak. Fészkeiket elhagyott madárfészkekbe és mókusodúkba készítik. Eurázsia és Afrika nagy részén élnek.
Hazánkban rendszeresen fészkelnek. Télen melegebb éghajlatra költöznek.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.