Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rulrul (Rollulus roulroul)

2010.05.17
Rendszertan
Rend: Tyúkalakúak (Galliformes)
Család Fácánfélék (Phasianidae)
Elterjedés:
Dél-kelet Ázsia, Borneó, Szumátra, Malajzia
 
 

Megjelenés:
27 cm hosszú, bár behúzott feje miatt kisebbnek látszik. Farka rövid, tollazata tömött, a farcsíkon igen fejlett, a kakasnak a fején pedig nagy, sűrű, finoman elágazó üstöke van. Homloka, fejének elülső része, nyaka hátulja és alteste fekete, acélkék csillogással. A tojónak nincsen üstöke; nyaka, melle és háta élénk fűzöld.

Táplálkozás:
Rendszerint párban található madár, hacsak nem zavarják meg, napközben a földön tartózkodik, ahol rovar, féreg, csiga, mag, bogyó, rügy és zsenge növényi anyagok alkotta táplálékot keresgél. Tartása hanyag, a megfigyelőben azonban már csak azért is sajátságos benyomást kelt, mert szinte aránytalanul nagy üstökét mindig fölmereszti; ha áll, vagy nyugodtan jár, farcsíkjának dús tollazatát fölborzolja, farkát pedig behúzza.

Szaporodás:
Párosodás alkalmával a kakasok a tyúkért csőrükkel és lábukkal vívott, elkeseredett küzdelmet folytatnak. A tyúk bokor tövében elrejtett, pár fűszállal bélelt, sekély gödröcskébe rakja 8–10, aránylag nagy, szürkés olajzöld tojását. Csak ő kotlik, míg a kakas odaadóan őrködik, de később a csirkék vezetésében odaadó hűséggel támogatja párját.

Érdekesség:

Fölriasztva erőteljes, gyors és robajló szárnycsapással egyenes irányban, alacsonyan, a föld színe felett röpül vagy 30–40 lépésnyire, majd leszáll s futva, menekül tovább. A veszedelem elmúltával, a kakas azzal a hívogató szavával csalogatja magához elszakadt párját, amellyel a malájiak magát a madarat hangfestően „rulul”-nak nevezték el.

 

A fácánfélékről általában• elterjedési területük: É- Amerika, Eurázsia, Afrika, Ausztrália. Betelepítették: Új-Zélandra, Hawaiira, Európába,
• élőhelyük: változatos szárazföldi, nyílt vagy félig nyílt élőhelyek, füves puszták, művelt területek, ugyanakkor zárt trópusi és mérsékelt övi erdők is,
• testméretük: 12-125 cm között fajonként változó,
• tollazatuk tipikus rejtő színű (barna, szürke), gazdag mintázattal. A hímek (kakasok) díszes kék, fekete, piros, sárga vagy irizáló tollakkal ékeskednek,
• fészkeik egyszerű kaparások a talajon, olykor száraz növényi részekkel vékonyan kibélelve (a tragopánok fán is fészkelnek)
• táplálékul főként magvak, hajtások és apró gerinctelenek szolgálnak, csibekorban főleg rovarokkal táplálkoznak,
• a fácánfélék családját 4 csoportra oszthatjuk (újvilági, vagy fogasfürjek, óvilági fürjek, foglyok, fácánok)
• a tyúkalakúak rendjébe tartozó, fajokban leggazdagabb család

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.