Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A világ leggyorsabb madara

2009.06.02

A világ legnagyobb madara, a világ leggyorsabb kétlábú állata és ...

strucc csapat - photo by Subhadip Murkherjee a világ egyik legveszélyesebb állata!

A strucc (Struthio camelus) a madarak osztályának struccalakúak (Struthioniformes) rendjén belül a struccfélék (Struthionidae) családjába tartozó egy nem, egyetlen élő faja.

Ez az Afrika nagyobb részén és Dél-Ausztráliában (betelepített) élő madár a világ legnagyobb madara. Élőhelye a szavannák és a félsivatagok területe. Magassága 2,1-2,7 méter is lehet, így egy átlagos lakásban a plafonig érne a feje. Vállmagassága 1,14-1,45 méter. A kicsi struccok viharos gyorsasággal fejlődnek, életük első 5 hónapjában átlagosan 30 cm-t nőnek havonta. Súlya 90-156 kg! A tojó jóval kisebb, mint a kakas. Ma élő négy alfaja közül a legnagyobb az Észak-Afrikában élő szudán strucc, mely magasságban is és súlyban is a maximális értékeket éri el (2,7 méter és 156 kg!).

strucc baba - photo by Chris Turner
strucc bébi

A tojó 6-20 tojást rak, egy-egy tojás súlya átlagosan 1,56 kg, mely kb. 25 tyúktojásnak felel meg! A kis struccok 42-48 nap alatt kelnek ki a tojásból. A fészek mérete akár 3 méter is lehet, melyet a hím füves, köves, gyakran bokros részen készít el. Veszély esetén a fejét a földre fektetve a fészken ülő madár egy kis bokornak látszik, ezzel álcázza magát és védi a tojásokat. (Ebből alakult ki az a tévhit is, miszerint a strucc a homokba dugja a fejét.) A tojó és a kakas felváltva költ. Előfordul, hogy több tojó is egy fészekbe rakja a tojásait, ilyenkor napközben a domináns tojó, éjszaka pedig a kakas ül a tojásokon.

kicsi strucc - photo by Alberto Carvalho
kicsi strucc

Társas lény, 5-50 egyed is élhet egy csoportban. Általában egy kakas és a hozzá tartozó tojók alkotják a csoportot. Élettartamuk 30-68 évig terjedhet.

struccfej - photo by Agata Urbaniak
struccfej

Repülni nem tud, mivel szegycsontja nem úgy alakult, hogy repülni tudjon, viszont rendkívül gyorsan fut. 45-72 km/h sebességével a föld leggyorsabb kétlábú állata címet is magáénak mondhatja. Ezen kívül nagyon jól úszik.

A strucc emésztése serkentésére (mint több madár is) köveket, homokrögöket nyel le. Nyelőcsöve könnyen tágul, így nagyobb tárgyak lenyelésére is képesek. Főleg a fogságban tartott egyedeknél fordul elő, hogy olyan dolgokat nyelnek le, melyeket normális körülmények között eszükbe sem jutna bekebelezni.

Egy mohósága miatt elpusztult struccból pl. a következő tárgyak kerültek elő: egy 90 cm hosszú kötéldarab, egy tekercs film, egy ébresztőórakulcs, egy bicikliszelep, egy ceruza, egy fésű, egy zsebkendő, egy arany nyaklánc darabka és két mandzsettagomb.

a hatalmas strucc kakas - photo by Barbara Schneider
a hatalmas strucckakas

De ez még nem minden! Ki gondolta volna, hogy strucc a világ egyik legveszélyesebb állata? Pedig így van! A dürgő strucckakas a párzási időszakban nem ismer félelmet. Harciasságának már sok ember esett áldozatul, ilyenkor óriási izmos lábait használva általában nem kétséges, hogy ki nyeri meg a csatát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.